İş elbisesi kumaşları

25-09-2017 23:09
İştex İş Elbiseleri müşterilerine daha kaliteli ürünler sunmak için sektörün en kaliteli kumaşlarını titizlikle seçer, kontrol eder ve üretime geçer.  Bu yazımızda, kumaş tercihlerinde size yardımcı olması için, iş elbiseleri üretiminde kullanılan kumaş türlerini grupladık ve kumaşlarla ilgili kısa bilgiler verdik

 

iş elbiseleri kumaşları


 

Pamuklu Kumaşlar

 

Kortella: Bir tür dokuma kumaş. Esnek rahat ve dayanıklı, pantolon ve ceketlerde kullanılır.

 

Gabardin: Uzak diyagonal tüyleri olan dimi dokumayla yapılan, dayanıklı sıkı dokunmuş bir kumaş türüdür.  İş elbiselerinde en çok kullanılan kumaş türüdür.

·         7/7 Gabardin: Genelde kullanılan en kalın gabardin türüdür. Kışlık ürünlerde kullanılır. Yaklaşık: 400 gr/m2. Kaynak sıçramalarına dayanıklıdır.

·         8/8 Gabardin:  Kışlık ürünlerde kullanılır. Yaklaşık: 320 gr/m2

·        16/12 Gabardin: Yazlık ürünlerde kullanılır. Yaklaşık: 245 gr/m2.

·        20/20 Gabardin: En ince gabardin kumaştır. Çok terleten iş ortamlarında rahatlık sağlar. Yaklaşık: 200 gr/m2 dir.

 

İnce Pamuklu: Gömleklerde ve bluzlarda kullanılan daha kaliteli hafif ve orta ağırlıkta pamuklu kumaş.

 

İnterlok: Yuvarlak örgü makinelerinde bir uzun bir kısa olarak düzenlenmiş tek ucu kancalı iğneyle yapılan bir örme şekli. T-shirt ve sweatshirtlerde kullanılır.

 

Kadife: Kısa, sık dokunmuş tüyleri olan, zengin yumuşak dokuya sahip bir kumaş.

 

Kot: Beyaz renk bir çözgüyle indigo mavi atkı örülmesiyle dokunan ve kot yapımında kullanılan bir tür pamuklu.

 

.Pike: Petekli ya da elmas şekilli bir örme pamuk. Polo yaka tişörtlerde kullanılır.

 

Suprem: Ön ve arka yüzü birbirinden farklı, nispeten ince kumaşlardır. Genellikle slip, atlet, fanila, t-shırt, iç çamaşırı yapımında kullanılır.

İki İplik: Ön ve arka yüzü birbirinden farklı, ön yüzü süprem görünümlü , arka yüzünde ise genellikle kalın ve atlamalı iplikler görünen, nispeten kalın örme kumaşlardır.Şardonlu ve şardonsuz olarak genellikle sweat t-shırt, kapşonlu hırka, alt-üst eşofman yapımında kullanılır.

 Üç İplik:İki iplik ile aynı görünümlü olmakla beraber, daha tok ve kalın bir yapıya sahiptir.Şardonlu ve şardonsuz olarak genellikle iki iplik aynı  kullanım alanlarına sahiptir.

Ribana: Ön ve arka yüzü aynı görünümlü, enine olarak yüksek esneme kabiliyetine sahip lastik örgülü esnek kumaşlardır. Lycra kullanarak esnekliği ve geri toplama özelliği arttırılır. Genellikle yakalarda, kol ve etek ucunda, bayan ve erkek body üretiminde kullanılır.

 

 

 

Polyester Karışımlı Kumaşlar

 

 

Alpaka: Çözgüsü filament polyester, atkısı kesik elyaf polyester ipliğiyle, bezayağı ya da panama örgüsüyle dokunur. Bursa alpakası olarak bilinir. Okul önlüğü ve iş önlüğü imalatında yaygın olarak kullanılır.

 

Kaşe: D 2/2 örgüsüyle, ince numara strayhgarn iplikten dokunur. Dokunan kumaşın ağır bir dinkleme işlemiyle keçeleştirilir ve bir yüzeyi havlandırılır. Düz renk elbiselik ve döpiyeslik kumaşlardır. Daha kalın tipleri pardösülük olarak da kullanılır.

Şayak: D 2/2 dimi örgüsüyle dokunan, atkısı kalın numara strayhgarn, çözgüsü pamuk olan ucuz bir kumaştır. Kumaş beyaz olarak dokunur. Pamuk ipliğini kapatacak ölçüde dinkleme işlemi uygulanır ve top boyama yapılır. Daha kaliteli tiplerinde atkı ve çözgüde strayhgarn yün ipliği kullanılır. Genel olarak çözgü ipliği numarası 12/2 Ne pamuk, sıklığı 12 tel/cm; atkı ipliği 3–5 Nm strayhgarn, sıkılığı 10 tel/cm olarak dokunur.

Kapitone:

İki kumaş arasına elyaf, keçe, sünger gibi dolgu malzemesi konularak muhtelif desenlerde çok iğneli kapitone makinelerinde dikilip birleştirilmesi işidir. Kapitone makinelerinin bu işi kumaşı sabit kasnağa germeden devamlı ve akıcı olarak yapar; yeni kumaş makineden seri halde geçerken adım adım sürat le dikilir. Yeni model makineleri tek kat kumaşın üzerine kalın ip kurdele, pul payet gibi malzemeleri işleyebilmektedir. Kapitone işlem, farklı gramajdaki elyaf kullanılarak da yapılabilir. Kumaşın elyafla birleştirilip desenlendirilmesi işlemi ile elde edilen ürüne kapitone edilmiş kumaş denir.

 

File Kumaş:  

 Çeşitli büyüklüklerde delikli bir görünüme sahip örme kumaşlardır. Genellikle bayan üst giyiminde, bluz, gömlek, astar, ve garni olarak kullanılır. Son zamanlarda erkek giyiminde de ön plana çıkmaya başlamıştır.

 

 

Polar:  

Bakıldığında örgüsü tam olarak belli olmayan, havlu kumaş zeminine uygulanan bir takım işlemlerle  her iki tarafıda tüylendiren, yumuşak, dolgun, sıcaklık hisi veren örme kumaşlardır. Genellikle; sweat, hırka, mont, kaban astarı olarak kullanılır. Bebe giyiminde, fazlasıyla tercih edilen bir kumaş cinsidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.