Lajistik Sektöründe İş Güvenliği

11-02-2018 13:15
Lojistik sektöründe İş Güvenliği :
 
  İş güvenliği tedbirlerin uygulanması gereken en önemli faaliyet alanlarından biri Lojistik sektörüdür.  Bu yazıda İştex İş elbiseleri tarafından, ülkemizde lojistik faaliyetlerinde depolama süreçlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından geliştirilmesi adına genel öneriler sunulmuştur.
 Motorlu taşıtların kullanılması sonucu yaşanan kazaların engellenmesi için işyerlerinde uygun trafik kuralları belirlenmelidir.
 Forklift ve yaya yolları doğru depo tasarımlarına uygun olarak belirlenmeli. Mümkünse yolların tek yönlü olması sağlanmalıdır.  Deponun mal kabul ve sevk kapıları ayrı ayrı olmalı elleçleme alanı bu iki kapı arasında yer almalı ancak araç trafiği bu alanın etrafından dolanmalıdır.
 Motorlu araçlar ve bunlara ait ekipmanlar standarda uygun olmalıdır. 89
 Motorlu araçların bakımları ve periyodik muayeneleri düzgün şekilde takip edilmeli ve yapılmalıdır.
 İçten yanmalı motorlu araçların kullanımı sonucu ortaya çıkan zararlı gazlar havalandırma sistemleri ile bertaraf edilmeli veya içten yanmalı motorlu araçlar yerine elektrikli motorlar ile çalışan araçlar kullanılmalıdır.  Motorlu taşıtlar yalnızca taşıtı kullanma ehliyeti bulunan kimseler tarafından kullanılmalıdır. Bu kişiler dışında kısa sürelide olsa taşıtların kullanımına izin verilmemelidir.
 Depo işyerlerinde işin gereği için asgari çalışan sayısı ile çalışılmalıdır. Böylece çalışanların yarattığı trafik en aza indirilmelidir.
 İşyerinin iş sağlığı ve güvenliği kültürünü yükseltebilmek için hafta başında çalışanlar ile konuşmalar düzenlenmeli, hatırlatma toplantıları yapılmalı, risk değerlendirmesi sonucu tespit edilen önemli tehlikeler çizimler ile çalışanlara hatırlatılmalıdır.
 Yüksekten düşme veya malzeme düşmesi sonucu yaşanan kazaların önlenmesi için standarda uygun güvenli raf sistemleri kurulmalı ve raflara konulan yükler paletlerin üzerinde sabitlenmelidir.
 Çalışanların raflara tırmanmasını engellemek için rafların muhteviyatının bilinmesi ve güncel tutulması son derece önemlidir. Bu sebeple depoya giriş yapan yüklerin kaydı derhal alınmalı, depolanacağı raf veya bölüm belirlenmeli ve bu veriler takip edilerek çalışanlar ile paylaşılmalıdır.
 Yüklerin istiflenmesinden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
 Yüklerin istiflenmesi mecburi ise istif güvenliğine dikkat edilmelidir. Bu konuda kararlar kesinlikle yönetim tarafından gerekli inceleme yapılarak alınmalı, çalışan inisiyatifine bırakılmamalıdır.
 İstif güvenliği konusunda istiflenecek malzemenin ağırlığı, mukavemeti, esnekliği, katı veya sıvı olması vb. konulara dikkat edilmelidir. Bütün bu bilgiler bilinerek uygun istif şekli belirlenmelidir.
 Çalışanların yetişmesinin sağlanması ve eğitimlerin verimliliğinin artması için çalışan sirkülasyonu asgari düzeyde tutulmalıdır.
 İşyerinde uygun iş ayakkabıları, iş eldivenleri ve iş elbiseleri kullanılmalıdır.
 Ekipman kullanılmadan taşınacak yüklerin azami ağırlıkları belirlenmelidir.
 Elleçleme bölümlerinde yükleri bel hizasına yükseltecek düzenekler kurulmalıdır. 90
 Çalışanların uygunsuz pozisyonlarda çalışmalarının önlenmesi için yükleme ve boşaltma yapılan araçların planları yönetimce yapılmalı bu çalışmalar yapılırken takip edilmelidir.
 İşyerlerinin kurumsallığının arttırılması, yönetim sistemlerinin benimsenmesi işyerinde sağlık ve güvenliğin gelişmesi adına önemli bir adımdır. Bu sebeple daha küçük işyerlerinde dahi yönetim sistemlerinin benimsenmesi iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını geliştirecektir.
 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu sayesinde iş güvenliği ülkemizde bütün işyerlerinde bilinir ve iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin istihdamı son derece yaygınlaşmıştır. İncelemeler sonucu bu konuda eksikliği tespit edilen işyerlerinde görevli profesyoneller ile görüşülerek verilerin detaylandırılması ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğinin genel gelişimi alanında atılacak önemli bir adımdır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.