İş Eldivenleri Standartları

06-12-2017 00:27

Avrupa Standartları Komitesi tarafından belirlenen ve üretim standartlarının Avrupa Birliği düzeyinde olması için zorunlu kılınan EN standartları iş güvenliği ekipmanlarında oldukça önemlidir. Her özelliğin ve ekipmanın kendine has bir EN standartı bulunmaktadır. Standartlara uygunluk gösteren ürünler için aynı zamanda bu uygunluğun derecelendirilmesi de yapılmaktadır. İş eldivenleri de iş güvenliği açısından önem taşıdığı için standartları bilmek ve buna göre hareket etmek önemlidir.

 

Mekanik Riskler İçin Üretilen Eldiven Standartları

Taşıma, pres, delinme, aşınma, kesilme gibi fiziksel darbelere ve yaralanmalara yol açacak kazaların engellenmesi için üretilen koruyucu eldivenler EN 388: 2003 standardında olmak zorundadır. Bu iş eldivenleri a, b, c ve d şeklinde ifade edilen 1’den 4’e kadar seviyelendirilen risk koruma kodlarına sahiptir. A kodu aşınmaya karşı, b kodu kesilmeye karşı, c kodu yırtılmaya karşı ve d kodu ise delinmeye karşı direnç seviyesinin belirlenmesinde yardımcı olur.

 

Termal Riskler İçin Üretilen Eldiven Standartları

Sıcağa veya yangına karşı koruma sağlayacak olan iş eldivenleri EN 407: 2004 standartına sahip olmak zorundadır. Bu özellikteki eldivenlerde de kodlama sistemi ile dirençler belirtilmiştir. A kodu tutuşma, b kodu temas ısısı, c kodu konvektif ısı, d kodu radyant ısı, e kodu erimiş metalden gelen küçük sıçrama ve f kodu ise erimiş metalden büyük sıçrama direncini göstermektedir. Isıya dayanıklı eldivenyanmaz eldiven kategorilerinde bu standartlar önemlidir.

 

 kaynak-eldiveni

Soğuğa Karşı Koruma İçin Üretilen Eldiven Standartları

EN 511: 1994 standartına sahip olan eldivenler -50oC’de meydana gelebilecek temaslar karşısında elleri korur. Bu özelliğe sahip eldivenler için a, b ve c şeklinde belirlenmiş direnç grupları vardır. A kodu konvektif soğuğa karşı direnci, b kodu soğuk temasa karşı direnci ve c kodu su geçirgenliğe karşı direnci ifade eder.

 

 

Kimyasallara ve Mikro Organizmalara Karşı Üretilen Eldiven Standartları

Kimyasallara ve mikro organizmalara karşı koruma sağlamak amacıyla üretilen eldivenler için EN 374: 2003 kimyasal koruma standardı kullanılırken EN 374-1 standartı 30 dakikadan kısa süre su geçirmezlik özelliği olan eldivenler için kullanılır.  EN 374-2 ise 2. seviye sızdırma testinden geçmiş eldivenlerde yer alır. Bu eldivenler içinde a, b ve c kodları ile özellikler ifade edilmektedir. Kimyasal eldiven ya da kimyasal koruyucu eldiven çeşitleri bu standartlara sahip olmalıdır.

 is-eldiveni-kimyasal-eldiven-2

 

İyonlaştırıcı Radyasyon ve Radyoaktif Kirlenmeye Karşı Üretilen Eldiven Standartları

Radyoaktif kirlenmeye karşı koruma sağlayacak olan iş eldivenleri için belirlenen özel standart EN 421: 1994 olarak belirlenmiştir. Bu eldivenlerin ayrıca sıvı geçirmez olması gerekmektedir. Eldivenler ancak EN 374 standartı ile sıvı geçirmezliğini kanıtladıktan sonra iyonlaştırıcı radyasyon ve radyoaktif kirlenmeye karşı koruma özelliğini belgeleyebilir.

 radyoaktif-eldiven

 

İştex İş Elbiseleri olarak İş Güvenliği Eldivenlerinde en uygun fiyatlarla hizmet vermekteyiz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.